Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Καλώς εκοπιάσετε τσου Λιαπάδες

 
 


Καλώς εκοπιάσετε στο λιαπαδίτικο ίντερνε

Εδώ θα ιδείτε, θα διαβάσετε και θα θιαμάξετε για τα όσα εκάμανε οι παλαιοί Λιαπαδίτες.
Οι παλαιοί μας ήτανε ζωεροί, εργατικοί και μπροστά σε μας, ήτανε μία κοινωνία αγγέλων.
Θα διαβάσετε για τα λαογραφικά ήθη και τα έθιμα εκείνης τση εποχής και θα θυμηθείτε λέξες παλαιές, που τώρα σπάνια τσι ακούτε από κάτι γερόντσες.
Θα σάστενε περήφανοι, γιατί πολλοί Λιαπαδίτες, παλαιοί και νέοι, επιάκανε θέσες και εγινήκανε γνωστοί ολλούθε. Άλλοι εγινήκανε γιατροί και δικεόροι, κι' άλλοι αρεβάρανε τσι Αμερικές και τσι Αυστραλίες. Μέχρι και τρεις βουλευτάδες έβγαλε το χωριό μας. 
Θα διαβάσετε για τσι τσάταρες που εκάνανε ο ένας τ’αλλουνού και για τσι επιδόσεις τους σε όλους τσου τομείς.
Θα θυμηθείτε τα παρανόμια όλων των χωριανώνες μας και άλλα πολλά.
--------------
Σήμερα αναζητούμε πληροφορίες για το χωριό μας. Οι πληροφορίες που βρίσκουμε, είναι λίγες. Στα έντεκα  χρόνια που χρειάστηκαν για να γραφτεί αυτή η εργασία, αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, γιατί δεν υπήρχε μέχρι σήμερα τίποτα γραμμένο. Παρά το γεγονός αυτό, φιλοδοξούμε να καταγράψουμε όλα όσα πέσουν στην αντίληψή μας, πιστεύοντας ότι αφήνοντας έστω και αυτές τσι λίγες πληροφορίες, οι επόμενες γενιές, θα τσι αξιοποιήσουνε και θα μπορέσουνε να κάνουνε πολλά περισσότερα.
Η αναζήτηση πληροφοριών για τσι πρώτες δεκαετίες του αιώνα, αποδείχθηκε εξαιρετικά φτωχή.
Το Ιστορικό Αρχείο Κερκύρας, αναφέρει αρκετές πληροφορίες, οι οποίες και καταγράφονται στη συνέχεια σε χωριστό κεφάλαιο και αποτελούν εργασία του χωριανού μας Μάκη Νίνου, Δημουλά.
Άλλες πληροφορίες από χωριανούς μεγάλης ηλικίας, καταγράφονται με πολύ επιφύλαξη, ενώ κάποιες άλλες απορρίφθηκαν ως εντελώς ατεκμηρίωτες.

Για να παίξετε το Corfu Quiz πατήστε ΕΔΩ

© Δημήτρης Ρεπούλιος, Ιστορικός Ερευνητής, Λιαπάδες, Κέρκυρα, Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου