Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Φιλοπροοδευτικός Μουσικός Σύλλογος Λιαπάδων

Η Φιλαρμονική Λιαπάδων στο Λιστόν
Η Φιλαρμονική των Λιαπάδων, Ιδρύθηκε από λίγους ένθερμους Λιαπαδίτες, με ανεπτυγμένη την αγάπη τους για τη μουσική, στους οποίους οι επόμενες γενιές οφείλουμε ευγνωμοσύνη και σεβασμό, για ό,τι μας κληροδότησαν. Κάποια ανοιξιάτικη νύχτα του 1955, εφτά Λιαπαδίτες –που τα ονόματά τους είναι γραμμένα στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο- εμαζωθήκανε στην εκκλησιά. Είχανε κάνει προηγουμένως κουβέντες, για να ιδρύσουν ένα Μουσικό Σύλλογο. Τσι λεπτομέρειες δεν τσι κοιτάξανε. Καλύτερα, γιατί αν εσκεφτόντανε και τσι λεπτομέρειες, μπορεί η προσπάθειά τους να είχε σταματήσει εκεί. 
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε λοιπόν, τον Μάιο του 1955, αλλά το Καταστατικό του καταχωρήθηκε δέκα χρόνια αργότερα, με την υπ’ αριθ. 208/1965 απόφαση του Πρωτοδικείου Κερκύρας, στα βιβλία Σωματείων, με αύξοντα αριθμό 38/16.09.1965. Το καταστατικό του Συλλόγου, τροποποιήθηκε μία και μόνο φορά, με την από 27.10.1977 απόφαση τση Γενικής του Συνέλευσης. Ο Σύλλογος έχει κύριο σκοπό τη μουσική και καλλιτεχνική διαπαιδαγώγηση, πρωτίστως των νέων του χωριού, και γενικότερα την ενεργό συμβολή του, στην προοδευτική εξέλιξη του χωριού. Η εκπλήρωση των σκοπών του Καταστατικού, θα επιτευχθεί με τη συγκρότηση και συντήρηση, Μουσικού Σώματος (Μπάντας), Χορωδίας, Ορχήστρας και Θεατρικού Συγκροτήματος. 

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, που υπογράφει το ιδρυτικό καταστατικό του Συλλόγου, αποτελείται από τους εξής:
·         Αγάθος Νικόλαος, Μολοχίτης,
·         Γουλής Μιχαήλ, Μπιστιούς
·         Μάζης Θεόδωρος, Μπάτιος
·         Μάζης Ιωάννης, Γραμματέας
·         Μποζίκης Ανδρέας, Μπιγκιάς,
·         Παγιάτης Αχιλλέας, Τζαγδάρης
·         Ρεπούλιος Νικόλαος, Σαγγελέας,

Οι Δάσκαλοι τση Μουσικής
Οι Δάσκαλοι της Μουσικής, είχαν να επιτελέσουν ένα δύσκολο έργο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, τσου ζητήθηκε να οργανώσουν μία φιλαρμονική, με λίγα όργανα, με λίγα χρήματα, όμως με πλούσιο έμψυχο υλικό.
Από τους πρώτους μουσικούς, που ήρθαν στο χωριό μας για να οργανώσουν τη Μουσική, ήταν ο Αλέξανδρος Χαρτοφύλακας (Τσάντος), από το Βαλανιό, που ήρθε στο χωριό, πολύ πριν ο Σύλλογος λάβει τη νομική του μορφή. Τα πρώτα μαθήματα σολφέζ, έγιναν στο σπίτι του Σίμου του Ράκου και αργότερα σε άλλους χώρους, πάντα ακατάλληλους για μουσικές σπουδές.
Οι πρώτοι μαέστροι τση Μουσικής, ήταν ο γνωστός Κερκυραίος μαέστρος Κώστας Παγκράτης, ο οποίος από το 1974, άρχισε να προετοιμάζει το μουσικό σώμα, για τα πρώτα του βήματα, παραμένοντας στη θέση του μαέστρου για μία δεκαετία (1974-1983), σε συνεργασία με τον Ιωσήφ Δαρμανή.
Όταν σταμάτησε αυτή η συνεργασία, τον διαδέχθηκε ο μέχρι τότε βοηθός του Ιωσήφ Δαρμανής από το 1983-1985.
Ακολούθησε η κα. Ελένη Μάστορα τα επόμενα δύο χρόνια (1985-1987).
Στη συνέχεια τη θέση του μαέστρου ανέλαβε ο Μάνθος Βλάχος, του οποίου η πείρα στα μουσικά δρώμενα, είναι γνωστή στην Κέρκυρα. Ο κ. Βλάχος παρέμεινε για 15 χρόνια στη Μουσική των Λιαπάδων, εργάσθηκε με σοβαρότητα και αγάπη και η δουλειά του σφραγίσθηκε με επιτυχία. Ο Αντώνης Κορακιανιτης, για πολλά χρόνια, ήταν διευθυντής σχολών και αρχιμουσικός της Φιλαρμονικλης Λιαπάδων. Τα τελευταία δέκα χρόνια, μαέστρος της μουσικής είναι ο Σπύρος Μεταλληνός από την Κορακιάνα.


Οι πρώτες εμφανίσεις
Η πρώτη εμφάνιση στο χωριό, έγινε την ημέρα των Μυροφόρων του 1976, όταν η Φιλαρμονική των Λιαπάδων, εμφανίζεται για πρώτη φορά στη θρησκευτική πομπή, γεμίζοντας με υπερηφάνεια όλους τσου Λιαπαδίτες, αλλά και με ζήλια τα γύρω χωριά. Η συνεισφορά όλων για την επίτευξη του σκοπού, επιβραβεύθηκε με τον καλύτερο τρόπο.
Η παρθενική εμφάνιση τση Φιλαρμονικής Λιαπάδων στην πόλη της Κέρκυρας, έγινε την Κυριακή των Βαΐων του 1977 στη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος. 

Τα οικονομικά του Συλλόγου
Λίγες συνδρομές και περισσότερες δωρεές, είναι τα πρώτα έσοδα του Συλλόγου. Σύμφωνα με το Καταστατικό, κάθε μέλος του Συλλόγου, ακόμη και τα μέλη του μουσικού σώματος, κατέβαλαν μηνιαία εισφορά εκ δραχνών δέκα (10) και για δικαίωμα εγγραφής δραχμές είκοσι (20). Σημαντική ήταν η προσφορά του Βρετανού Λόρδου Christopher Glengonen, που έμενε στη Ροβινιά, o οποίος το 1974, κατέθεσε χορηγία στο ταμείο τση Μουσικής, ένα σημαντικό για την εποχή ποσό, ύψους 8.000 δρχ.
Με τα χρήματα του χορηγού, αγοράσθηκαν από την Αθήνα, τα πρώτα πέντε μουσικά όργανα και μάλιστα μεταχειρισμένα, που κόστισαν συνολικά 25.500 δρχ. Τα έσοδα γενικά ήταν πενιχρά και αυτό ήταν η αιτία ο Σύλλογος να λειτουργεί χωρίς πρόγραμμα. Τα Χριστούγεννα του 1975, το μουσικό σώμα βγήκε τσου δρόμους του χωριού ψάλλοντας τα κάλαντα. Το προϊόν της εξόρμησης –καθόλου ευκαταφρόνητο- έδωσε νέες ελπίδες για να ξεπερασθούν τα οικονομικά εμπόδια.
Οι χωριανοί μας κλήθηκαν να βοηθήσουν τη Μουσική στα πρώτα της βήματα, προσφέροντας χρήματα ή λάδι. Οι ιθύνοντες του Συλλόγου, έφθασαν στο σημείο να καθαρίζουν κάθε Σάββατο την πλατεία του χωριού, προκειμένου με το ποσό των 11.000 δραχμών να ενισχύσουν το ταμείο του Συλλόγου.
Αργότερα η Μουσική μας, παρέχει με αμοιβή τις υπηρεσίες της, σε διάφορους φορείς, βελτιώνοντας τα οικονομικά της, που πάντα είχαν τη σχέση 80% από συνδρομές και εισφορές και 20% από τις υπηρεσίες της Μπάντας. 

Οι στολές τση Μουσικής
Εκτός από τα μουσικά όργανα, μεγάλο ποσό χρειάσθηκε για να “ράψει” η Μουσική χειμερινές και θερινές στολές. Δύο χορηγίες, έλυσαν και αυτό το πρόβλημα. Το ύφασμα για τσι πρώτες χειμερινές στολές, το έστειλε στη Φιλαρμονική Λιαπάδων, ο ξενιτεμένος στην Αμερική Λιαπαδίτης, Μάζης Σπυρίδων, Τζαρογιάννης, ενώ για τσι θερινές στολές, το ύφασμα έστειλε από την Αθήνα, ο Λιαπαδίτης Ρεπούλιας Μπάμπης, Σαγγελέας.

Οι Πρόεδροι τση Μουσικής
Οι Πρόεδροι τση Μουσικής, που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, από την ίδρυσή της, μέχρι σήμερα, είναι χρονολογικά, οι ακόλουθοι:
1. Μποζίκης Ανδρέας, Μπιγκιάς
2. Αγάθος Νικόλαος, Μολοχίτης
3. Παγιάτης Σπύρος, Τσαλίδης
4. Ρεπούλιος Ονούφριος, Σαγγελέας
5. Παγιάτης Γιάννης, Μπερέτης
6. Νίνος Γεώργιος, Μιτσίας

Η στέγη τση Μουσικής
Η στέγη τση Μουσικής, έχει και αυτή την ιστορία της. Ξεκίνησε από το μαγαζί του Τρικούπη στα Δεντρούλια, αργότερα στο μαγαζί του Λωλή, ύστερα στο μαγαζί του Νούφρη, ακατόπι στο μαγαζί του Νάσου, μετά στο Λουτρουβιό τσ’ εκκλησιάς και τέλος στο κοινοτικό κατάστημα.

Για τη Φιλαρμονική Λιαπάδων, υπάρχει καταχώρηση στο βιβλίο του Γιάννη Β. Τσανταρίδη: “Η Μουσική στην Κέρκυρα, Πολιτιστική παράδοση και εξέλιξη, (Σελίδες 219-228)”.


Για να παίξετε το Corfu Quiz πατήστε ΕΔΩ

© Δημήτρης Ρεπούλιος, Ιστορικός Ερευνητής, Λιαπάδες, Κέρκυρα, Ελλάδα.

1 σχόλιο: