Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Περί μουσικής

Οι Λιαπαδίτες, αγαπάνε τη μουσική. Όπως και όλοι οι Κερκυραίοι άλλωστε. Από παλιά, διάφορες παρέες με όργανα ή όχι, ετραγουδούσανε στο χωριό, σε χαρές ή λύπες, ή … έτσι για γούστο. Οι καντάδες είχανε παλαιότερα την ιδιαίτερη προτίμηση και όσοι δεν ετραγουδούσανε, ευχαριστιότανε να ακούνε. Η δημιουργία τση Φιλαρμονικής Λιαπάδων, αλλά και τση χορωδίας αργότερα, έδωκαν σε πολλά Λιαπαδιτόπουλα, την ευκαιρία να αγαπήσουνε και να σπουδάσουνε τη μουσική. Οι περισσότεροι από τσου παρακάτω Λιαπαδίτες, έχουνε σπουδάσει μουσική και πολλοί  απ’ αυτούς είναι άριστοι στο είδος τους. Τρεις μόνο απ' αυτούς είναι επαγγελματίες μουσικοί, δηλαδή το εισόδημά τους προέρχεται μόνο από τη μουσική. Αυτοί είναι, τα δύο παιδιά του Νικόλα του Τσαγκάρη (Γιώργος, Σπύρος) και ο Σπύρος Μάζης Μιτζιβήνης, ο οποίος έχει δύο Ωδεία στην Αθήνα. Οι αλλοι παίζουν επαγγελματικά μουσική, όμως μαζί με τη μουσική ασχολούνται και με άλλα επαγγέλματα.
Η κατάταξη των ονομάτων γίνεται με αλφαβητική σειρά:

•  Αγάθος Ι. Γεώργιος, Καπότσαρης,  Κορνέτα. Παίζει στη μουσική του Λιμενικού Σώματος.

•  Αγάθος Γ. Νικόλαος, Πουλακίδας
Εγεννήθηκε τσου Λιαπάδες το 1976. Η πρώτη του ενασχόληση με τη μουσική, έγινε στη Φιλαρμονική Λιαπάδων, όπου επί Ελένης Μάστορα, έμαθε να παίζει κουαρτίνο, τρομπέτα και αρμόνιο. Οι μουσικές του σπουδές εσυνεχισθήκανε στο Ωδείο Κέρκυρας, με εξειδίκευση στο πιάνο και την αρμονία, από τους κ. κ. Βλάχο Ανδρέα και Καζιάνη Αναστάσιο. Η σημερινή του ενασχόληση με τη μουσική, αφορά τη συμμετοχή του στο μουσικό συγκρότημα “Ορχήστρα του Βούδα”, όπου δραστηριοποιείται με εμφανίσεις σε γάμους, βαφτίσια, πανηγύρια και νυχτερινά κέντρα, ενώ στο χορευτικό ‘Κωνστάντης Γερασιμίνας’, ασχολείται με παραδοσιακούς ελληνικούς και κερκυραϊκούς χορούς.  Παράλληλα, έλαβε μέρος στην εκπροσώπηση  του ελληνικού χορευτικού φεστιβάλ στο Abu Dhabi των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τα έτη 2007-2008.

•  Αγάθος Μ. Ιωάννης, Ταπάνας, Κρουστά
•  Αγάθος Σ. Δημήτρης, Τσογιός, μπουζούκι, κιθάρα τραγούδι

• Αγάθος Δημήτρης, Φλαστάρης. Με υψηλές επιδόσεις στη μουσική, παίζει τρομπέτα επαγγελαμτικά. Είναι μόνιμο στέλεχος της μπάντας του Δήμου Αθηναίων, ενώ πολλές φορές παίζει και στην Εθνική Λυρική Σκηνή. 


  Αγάθος Μιχαήλ, Ρουμανής, Γεννήθηκε στους Λιαπάδες το 1980 και ξεκίνησε και αυτός όπως πολλοί άλλοι, από τη Φιλαρμονική του χωριού όπου πήρε μαθήματα αρμόνιου και σαξόφωνου. Όμως η μεγάλη αγάπη του είναι η κιθάρα. Είναι ένας αυτοδίδακτος κιθαρίστας, ένας πολλά υποσχόμενος μουσικός ο οποίος παρουσιάζει σήμερα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό έργο, με δικούς του στίχους, μουσική και τραγούδι. Παίζοντας με την κιθάρα του, τραγουδάει σε διασκευή πολλά τραγούδια επώνυμων δημιουργών, τα οποία ανεβάζει σε βίντεο στο YouTube και στο Facebook, τηρώντας τα πνευματικά δικαιώματα αναφέροντας τους δημιουργούς, μουσικούς και τραγουδιστές. Το 2001 μαζί με άλλα παιδιά δημιούργησε την μπάντα “ΡΩΓΜΕΣ”, που παίζανε σε μπαράκια της Βόρειας Κέρκυρας, ενώ το 2009 πήρε υποτροφία για το Δημοτικό ωδείο του Πειραιά, όπου παρακολούθησε για ένα εξάμηνο μαθήματα με τον κορυφαίο κιθαρίστα Χριστόφορο Κροκίδη.

•  Κορακιανίτης Αντώνης, Κυνηγός
Εγεννήθηκε τσου Λιαπάδες το 1975. Επήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής, στη  “Φιλαρμονική Λιαπάδων”, με δασκάλα την κα. Ελένη Μάστορα. Εσπούδασε ακορντεόν και  πιάνο στο Ωδείο Κέρκυρας, φαγκότο στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Κερκυραίων, στο Ωδείο “Ζωγράφου” και στο Ωδείο “Φίλιππος Νάκας” στην Αθήνα, με καθηγητή τον κ. Μιλτιάδη Οικονόμου. Εσυνέχισε τσι σπουδές του στο Ωδείο Κέρκυρας στα ανώτερα θεωρητικά, με τον κ. Αναστάσιο Καζιάνη, απ’ όπου επήρε τα πτυχία του στην αρμονία, ενοργάνωση και διεύθυνση μπάντας. Από το 1990 είναι μέλος της Φιλαρμονικής Εταιρίας Κέρκυρας, συμμετέχοντας σε πολλές συναυλίες. Έχει εμφανιστεί με διάφορες ελληνικές και ξένες συμφωνικές ορχήστρες, σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για πολλά χρονια ήταν διευθυντής σχολών και αρχιμουσικός της“Φιλαρμονικής Λιαπάδων”.

•  Κορακιανίτης Στυλιανός, Κυνηγός, Κρουστά


• Μάζης Σπύρος του Αλκίνοου, Μπάτιος. Εγεννήθηκε το 1972 στον Πειραιά από Λιαπαδίτες γονείς.
Από το 1993 μέχρι το 1996, σπούδασε ηλεκτρικό μπάσο και σύγχρονα θεωρητικά στο Ωδείο Τέχνης Γ. Φακάνα.
Από το 1997 μέχρι το 2002, παρακολούθησε σεμινάρια ηχοληψίας και μουσικής τεχνολογίας, με παράλληλη μελέτη ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας, με θέμα το ηλεκτρικό μπάσο.
Από το 1989 μέχρι το 1998, συμμετέχει σε ορχήστρες σε διάφορα μουσικά στυλ.
Από το 1996 μέχρι σήμερα, συμμετέχει σε συναυλίες και εμφανίσεις, σε studio δισκογραφίας, σε γνωστούς μουσικούς χώρους στην Αθήνα, την επαρχία και το εξωτερικό, στο πλευρό επώνυμων καλλιτεχνών, όπως η Ελένη Δήμου, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, οι Χ. & Π. Κατσιμίχας, ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Ευρυδίκη, ο Δ. Κοργιαλάς και πολλοί άλλοι.
Παραδίδει μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου στο μουσικό τμήμα του Δήμου Αμαρουσίου, στο Εθνικό Ωδείο (παράρτημα Καλλίπολης Πειραιά), ενώ κατά περιόδους παραδίδει και ιδιαίτερα μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου.

  
     Μάζης Σπύρος, Μιτζιβήνης, Εγεννήθηκε τσου Λιαπάδες το 1957 και από μικρή ηλικία άρχισε μαθήματα Αρμονίας και Tρομπέτας. Συνέχισε στο Εθνικό Ωδείο, απ’ όπου αποφοίτησε με τα πτυχία Αρμονίας, Ενοργάνωσης, Ενορχήστρωσης, Αντίστιξης, και Φούγκας με 'Άριστα” και με καθηγητές τον Γιάννη Αυγερινό και τον Δημήτρη Δραγατάκη. Παράλληλα, μελέτησε πιάνο με τη Ρένα Ανδρέου και τον Παύλο Βεντούρα. Το 1990 πήρε Δίπλωμα Σύνθεσης με 'Άριστα και Α' Βραβείο με καθηγητή τον Γιάννη Ιωαννίδη. Παρακολούθησε επίσης, σεμινάρια σύνθεσης στην Ελλάδα με τον Θόδωρο Αντωνίου και στην Ουγγαρία με τους Marco Stroppa και Tristan Murail καθώς και computers και ηλεκτρονική μουσική με τους David Waxman και Andrea Szigetvari.
Έχει σχεδιάσει και παρουσιάσει στο Ζάππειο Μέγαρο, το πρόγραμμα Bach Analysis για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έχει ειδικευτεί στον προγραμματισμό Σύνθεσης μέσω υπολογιστή. Έργα του έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς, όπως το έργο “Φράγμα”, για 15 μουσικούς, στο διαγωνισμό Σύνθεσης της “Στέγης Καλών Γραμμάτων και Τεχνών” το 1987 και το έργο “Με το ρεύμα του Νείλου”, για σόλο πιάνο στο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης του Παρισιού (Concours de composition prix Voya Toncich,1987).
Έργα του για διάφορα σύνολα καθώς και ηλεκτρονική μουσική, έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχουν μεταδοθεί από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Το υλικό που χρησιμοποιεί, αποτελείται από δεκαέξι έως σαράντα οκτώ νότες με μικροτόνους. Τα περισσότερα έργα του βασίζονται σε εξωμουσικές ιδέες που προέρχονται από σύγχρονες απόψεις της φυσικής και των μαθηματικών και μεταφέρονται όσο το δυνατόν πιστότερα στη μουσική δομή. Από το 1985, με το έργο “Παραλλαγές πάνω σ' ένα αριθμοηχητικό, γεωμετρικό σχέδιο”, άρχισε να ασχολείται με τη συνύπαρξη της μουσικής και των μαθηματικών. Αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας είναι μία τρίτομη πραγματεία που πρόκειται να εκδοθεί. Το 1992, ίδρυσε το στούντιο Ηλεκτρονικής Μουσικής του Πρότυπου Πειραματικού Ωδείου και το 1994, το στούντιο Ηλεκτρονικής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου. Το 1995, ίδρυσε το Ωδείο Κλασσικής και Σύγχρονης Μουσικής και Κέντρο Ηλεκτρονικής Μουσικής, στο Μαρούσι, με παράρτημα στην Πεύκη.
Είναι μέλος του Σ.Κ.Ω.Α., της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και ιδρυτικό μέλος της Καλλιτεχνικής Εστίας Συνθετών (Κ.Ε.ΣΥ.).


  Νίνος Γεράσιμος, Δημουλάς, Εγεννήθηκε τσου Λιαπάδες το 1974. Η αγάπη του για τη μουσική, ήταν η αιτία που σε ηλικία 10 ετών, το 1984 γράφτηκε στη Φιλαρμονική Λιαπάδων. Το 1986 γράφτηκε στο μάθημα βιολιού της Ελένης Μάστορα στη Φιλαρμονική Λιαπάδων. Το 1989 έγινε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Κερκυραίων. Το 1992 έγινε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων “Τσακάλωφ”. Το 1994 πήρε πτυχίο Αρμονίας με βαθμό “Άριστα”, από το Ωδείο Κέρκυρας, στην τάξη του Δημήτρη Δαπέργολα. Το 1999 πήρε πτυχίο ενοργάνωσης με βαθμό “Άριστα”, στην τάξη του Νικολάου Κρητικού. Τις χρονιές 1992 και 1993 πήρε Α’ βραβείο βιολιού από το Ωδείο Κέρκυρας. Υπηρετεί ως στρατιωτικός, στο Μουσικό Σώμα του Στρατού.


  Νίνος Κώστας, Μπαλαμπάνης, Γεννήθηκε και μεγάλωσε κι αυτός τσου Λιαπάδες, στις 8 Δεκεμβρίου 1981.Σε ηλικία 8 χρονών ξεκίνησε μαθήματα βιολιού στο χωριό με την Ελένη Μάστορα, για δύο χρόνια ως που αναγκαστικά σταμάτησε μετά την αποχώρησή της από το χωριό. Μετά τον ανέλαβε ο γνωστός και “δάσκαλος”  του χωριού, ο Νικόλας ο Τσαγγάρης, όπου και τον δίδαξε με πρακτική εξάσκηση στην εκμάθηση παραδοσιακού Κερκυραϊκού βιολιού. Συνέχισε ταυτόχρονα θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στο Ωδείο Κέρκυρας, που δυστυχώς δεν θυμάται τον δάσκαλό του, μέχρι το 1998.
Από κει και πέρα ασχολήθηκε με επαγγελματικές δραστηριότητες ξεκινώντας με εκδηλώσεις του χωριού. Σήμερα παίζει πλέον επαγγελματικά σε μουσικό συγκρότημα του Γαρούνα που ονομάζεται ¨Οδύσσεια¨ και θεωρείται από συνάδελφους μουσικούς, ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά βιολιά στην Κέρκυρα.

Νίνος Νικόλαος, Μιτσίας

Γεννήθηκε στους Λιαπάδες Κέρκυρας στις 02 Νοεμβρίου 1995, όπου και ξεκίνησε τα πρώτα του μουσικά βήματα στην φιλαρμονική Λιαπάδων.  
Σε ηλικία 10 ετών πήρε τα πρώτα του μαθήματα τρομπέτας από τον Αντώνη Κορακιανίτη και το θείο του Γεώργιο Νίνο.  Στη συνέχεια άρχισε μαθήματα τρομπέτας στο Ωδείο Κέρκυρας με δάσκαλο τον Σωκράτη Άνθη, όπου και πήρε το πτυχίο του το 2019.
Παίζει τρομπέτα στην Φιλαρμονική Λιαπάδων, στην Φιλαρμονική Εταιρία Κέρκυρας και από τον Σεπτέμβριο του 2019 εντάχθηκε στο έμψυχο δυναμικό και στην οικογένεια της Φιλαρμονικής Σκριπερού. 
Είναι ενεργό μέλος σε ποικίλες εκδηλώσεις στο χώρο της μουσικής εντός και εκτός Κέρκυρας. Έχει παίξει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το Ionian Brass Ensemble, στο Κ. Π. Σ. Ν. , στην αίθουσα της Λυρικής Σκηνής με την Φ. Ε. Κ., καθώς και στο Carnegie Hall, στην παρθενική του εμφάνιση στην Νέα Υόρκη, με τη Φιλαρμονική Αθηνών Γιάννης Χατζηλοΐζου.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

      Νίνος Μ. Δημήτρης, Μουσαρίγκος

      Νίνος Δ. Μιχάλης, Κολοτζής, Ακορντεόν

      Νίνος Θ. Σπύρος, Κατσούλης

       Παγιάτης Ν. Γιώργος, Τσαγκάρης, Μουσικοσυνθέτης και ενορχηστρωτής. Εγεννήθηκε το  1958 τσου Λιαπάδες. Για το χωριό μας, αποτελεί μεγάλη τιμή, που έχουμε συγχωριανό μας το Γιώργο Παγιάτη, ο οποίος έγινε γρήγορα γνωστός, όταν το έργο του παρουσιάσθηκε πολλές φορές από την ελληνική τηλεόραση. Οι συνθέσεις του σε εκκλησιαστική μουσική και η παρουσίασή τους από μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, τον καθιέρωσαν στην ελληνική μουσική. Η συνεργασία του με τον Μάριο Τόκα, τον έκανε ευρύτερα γνωστό. Με μεγάλη μουσική καλλιέργεια, διαπρέπει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με συναυλίες στο Ηρώδειο και σε όλη την Ελλάδα.

•     Παγιάτης Σ. Αχιλλέας, Τσαλίδης. Κιθάρα, τραγούδι. Κάνει μοντάζ σε   
       μουσική για ραδιοφωνικούς σταθμούς. 
•     Παγιάτης Σ. Κώστας, Ντελής. Παίζει κιθάρα και τραγουδάει. 
•     Παγιάτης Σ. Νίκος, Τσαγκάρης, Παίζει κιθάρα και τραγουδάει ελληνικό και     ξένο ρεπερτόριο.

•    Παγιάτης Ν. Σπύρος, Τσαγκάρης, Εγεννήθηκε το 1970 τσου Λιαπάδες. Παίζει πιάνο, κλαρίνο και ακορντεόν. Κάνει καριέρα σαν μουσικός στην Αθήνα.


       
Παγιάτης Σ. Γιώργος, Τσαγκάρης, Εγεννήθηκε στην Αθήνα το 1970, από Λιαπαδίτες γονείς. Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε σε μικρή ηλικία. Ο πατέρας του του έδειξε, τα πρώτα του βήματα στην κιθάρα ενώ στη συνέχεια  ασχολήθηκε με το ηλεκτρικό μπάσσο. Παρακολούθησε μαθήματα μπάσσου δίπλα σε δύο από τους κορυφαίους Έλληνες μπασσίστες, τον Γιώργο Ζηκογιάννη και τον Γιάννη Παπατριανταφύλλου. Δούλεψε σε διάφορα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας, και απο το 1995 εχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Κέρκυρα, όπου και ασκεί το επάγγελμα του μουσικού. Παίζει κιθάρα και κιθάρα μπάσσο. Διδάσκει και στο Ιόμιο ωδείο Κέρκυρας, και παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Παίζει κιθάρα και κιθάρα μπάσσο.






Παγιάτης Γ. Νικόλαος, Τσαγκάρης,
(εμπειροτέχνης επαγγελματίας μουσικός), βιολί, κιθάρα, τραγούδι. Εγεννήθηκε το 1928 τσου Λιαπάδες. Είναι ο κατ’ εξοχήν παραδοσιακός τραγουδιστής του χωριού μας. Από το 1948 -με το Γαλάνη- επαίζανε τσου γάμους στο χωριό μας και αλλού, διατηρώντας τα ήθη και έθιμα και υπηρετώντας την παράδοση. Σαν επαγγελματίας μουσικός, έπαιξε σε πολλά πανηγύρια, σε όλη την Κέρκυρα. Για περισσότερο από 30 χρόνια, έπαιζε βιολί, κιθάρα και τραγουδούσε, στη φημισμένη Κερκυραϊκή ταβέρνα “Ο Τρύπας”. Σε όλη τη ζωή του, είναι δεξιός ψάλτης στις εκκλησιές του χωριού. Για την καλλιτεχνική του δράση, ο Δήμος Παλαιοκαστριτών, τον τίμησε με ειδική αναμνηστική πλακέτα, τον Αύγουστο του 2005.


Παίζουνε, ή επαίζανε εν ζωή, διάφορα όργανα, για γούστο και για διασκέδαση:
·         Αγάθος Γιάννης, Καπότσαρης, Ντραμς
·         Αγάθος Γιάννης, Σινιόρης, Σαξόφωνο
·         Αγάθος Γιώργος, Φακίρης, Ακορντεόν
·         Αγάθος Ι. Γεώργιος, Καπότσαρης, Τρομπέτα
·         Αγάθος Ν. Γεώργιος, Πουλακίδας, Κιθάρα
·         Αγάθος Σπύρος, Πιπίτσης, Κιθάρα
·         Αγάθου Δ. Έλενα, Μπίρλη, Πιάνο
·         Μποζίκης Γεώργιος, Καπαλούπης, Βιολί
·         Μποζίκης Γιώργος, Καραβάνας, Βιολί
·         Νίνος Γιάννης, Βέδερης, Κιθάρα
·         Παγιάτη Νικ. Κατερίνα, Τσαγκάρη, Πιάνο
·         Παγιάτης Γιώργος, Αϊλής, Κιθάρα
·         Ρεπούλιας Γιάννης, Κατσίμπαλης, Μπουζούκι
·         Χαλικιάς Κώστας, Ντάντος, Κιθάρα, Φυσαρμόνικα
-         Χαλικιάς Πανταζής, Μπότσολος, Βιολί.

Του Καραβάνα το βιολί
και του Γαλάνη οι κόρδες
εκάμανε τσ' ανύπαντρες 
να βουρλιστούνε όλες.


Για να παίξετε το Corfu Quiz πατήστε ΕΔΩ

© Δημήτρης Ρεπούλιος, Ιστορικός Ερευνητής, Λιαπάδες, Κέρκυρα, Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου