Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

200 Χρόνια Κοινοβουλευτισμού στην Κέρκυρα

Στην αίθουσα της Ιονίου Βουλής, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας:
“Η συμβολή της Κέρκυρας στον Κοινοβουλευτισμό”.
Η έρευνα έγινε από τον Δημήτρη Ρεπούλιο, Δημοσιογράφο και Ιστορικό ερευνητή από τους Λιαπάδες Κέρκυρας και κάλυψε τα κοινοβουλευτικά δρώμενα της Κέρκυρας, για ένα διάστημα δύο αιώνων, από τις 9 Νοεμβρίου 1815, οπότε ιδρύθηκε το “Ηνωμένο κράτος των Ιονίων Νήσων”, μέχρι σήμερα 2015.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
- Από τους εν ενεργεία βουλευτές ο κ. Στέφανος Γκίκας, καθώς και οι πρώην Βουλευτές κ.κ. Αλέξανδρος Δεσύλλας, Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Σπύρος Σπύρου.
- Από το Δημοτικό Συμβούλιο ο κ.  Μάνος Ράπτης, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, η κα. Μερόπη Υδραίου, επικεφαλής «Κερκυραίων Δήμος», ο κ. Μπάμπης Χαραλάμπους, επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση», ο κ. Νίκος Κορακιανίτης, Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι,  κα. Μαρία Μουζακίτη και  κ. Δημήτρης Μεταλληνός,
- Από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αλέκος Μιχαλάς.
- Τέλος στην κατάμεστη αίθουσα της Ιονίου Βουλής, παραβρέθηκαν ο τέως Δήμαρχος Παλαιοκαστριτών κ. Κώστας Xαλικιάς, ο τέως Δήμαρχος Παξών κ. Σπύρος Μπογδάνος, κατιόντες συγγενείς βουλευτών και εκπρόσωποι φορέων.

• Η  έρευνα έγινε γιατί είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει σίγουρα σημαντικό κενό ενημέρωσης. Αν παρατηρήσουμε τις πινακίδες των δρόμων στην Κέρκυρα, θα δούμε πως κάποιες πήραν ονομασίες για να τιμήσουν πολιτικά πρόσωπα. Όλοι γνωρίζουν ότι η οδός Καποδιστρίου μας θυμίζει τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας. Πολλοί γνωρίζουν ότι η Πλατεία Γεωργίου Θεοτόκη (Σαρόκο) και η οδός Ιωάννου Θεοτόκη, υπάρχουν για να μας θυμίζουν δύο κερκυραίους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας. Η γνώση όμως σταματάει εδώ!
Ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν γιατί υπάρχει η οδός Μουστοξύδη, η οδός Δονάτου Δημουλίτσα, η οδός Πολυχρονίου Κωνσταντά, η οδός Ξενοφώντος Στρατηγού, η οδός Γεωργίου Μαρκορά, η οδός Αρμένη Βράϊλα, η οδός Κωνσταντίνου Ζαβιτσιάνου, κ.ά.
Η μεγάλη μάζα του κερκυραϊκού πληθυσμού και ιδιαίτερα οι νέες γενιές, έχουν άγνοια του αντικειμένου και με το δίκιο τους. Η νεότερη ιστορία της Κέρκυρας δεν διδάσκεται σε καμμία βαθμίδα εκπαίδευσης, για να επαληθευτεί η ρήση: “Όπου ο μαθητής δεν έμαθε, ο δάσκαλος δεν εδίδαξε”.


Η έρευνα και η παρουσίαση, ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΟΥΤΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.
Σκοπός της έρευνας ήταν ΜΟΝΟ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΓΝΩΣΗΣ.

Τοπικά η έρευνα κάλυψε...
• το νησί της Κέρκυρας με τις τρεις επαρχίες του (Κέρκυρας, Όρους και Μέσης),
• την επαρχία Παξών, και
• την επαρχία Λευκάδος (για τα 69 χρόνια που η Λευκάδα ανήκε διοικητικά στο Νομό Κέρκυρας.  (1886-1899 και 1909-1945).

Μεθοδολογία
Πρόκειται για μικτή (τόσο βιβλιογραφική, όσο και παράγουσα πρωτογενή στοιχεία) έρευνα, η οποία συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και ερμηνεύει ιστορικά στοιχεία από έναν αριθμό φορέων, δημόσιων υπηρεσιών και ιδιωτών, από όλη την Ελλάδα.
Ο συντάκτης της έρευνας διάκειται πολιτικά ουδέτερος απέναντι στα αποτελέσματα της έρευνας.

Στην έρευνα παρουσιάστηκαν:
1.   Οι Κερκυραίοι Βουλευτές που εξελέγησαν στην εκλογική περιφέρεια Κέρκυρας, που είναι η πλειονότητα,
2.   Οι Κερκυραίοι Βουλευτές που εξελέγησαν σε άλλες εκλογικές περιφέρειες, (όπως η Ελένη Αυλωνίτου, η Αννέτα Καββαδία, ο Κίμων Κουλούρης, ο Θεόδωρος Κασσίμης, η Συλβάνα Ράπτη, ο Γιώργος Ρωμαίος και ο Τηλέμαχος Χυτήρης).
3.   Οι μη Κερκυραίοι Βουλευτές που εξελέγησαν στην εκλογική περιφέρεια Κέρκυρας, (όπως ο Ιωάννης Αϊβατίδης, η Φωτεινή Βάκη, ο Λορέντζος Μαβίλης, ο Ναπολέων Ζέρβας, ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος, ο Κωνσταντίνος Παυλίδης, ο Γεώργιος Ράλλης και ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους).

Πηγές της έρευνας
1.   Για την περίοδο της Ιονίου Βουλής, η έρευνα άντλησε δεδομένα, από το Ιστορικό Αρχείο Κέρκυρας, την αποδελτίωση της εφημερίδας Gazzetta και από την ψηφιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ενώ
2.   Για την μετά την Ένωση περίοδο, η έρευνα άντλησε δεδομένα, από τη μεγάλη κιβωτό της  γνώσης, που είναι η Βουλή των Ελλήνων, από το Εθνικό ίδρυμα Ερευνών (openarchives.gr), από το Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας, από την Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, από τα κοινωνικά δίκτυα, από τη Βιβλιοθήκη Παξών, από το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, από εργασίες κερκυραίων συγγραφέων και από κατιόντες συγγενείς βουλευτών. (Όλες οι πηγές αναφέρονται στη βιβλιογραφία).


Μερικά ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας:
Η έρευνα κατέγραψε 192 Βουλευτές και Γερουσιαστές, εκ των οποίων 134 στην Κέρκυρα, 30 στους Παξούς και 28 στην Λευκάδα (μόνο για τις χρονικές περιόδους που η Λευκάδα ανήκε διοικητικά στην Κέρκυρα).

Τοποθέτηση στην κομματική παλέτα:
Η Κέρκυρα έχει συμβάλλει με πολιτικό δυναμικό σε όλο το φάσμα της κομματικής παλέτας (από δεξιά έως αριστερά).

Οικογενειοκρατία:
Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται ο θεσμός της οικογενειοκρατίας. Παππούς, γιος και εγγονός βουλευτής, είναι συνηθισμένο φαινόμενο, που απαντάται στην Κέρκυρα, στους Παξούς και τη Λευκάδα. Το ρεκόρ της οικογενειοκρατίας, το κρατάνε οι Παξοί, όπου το επώνυμο Βελλιανίτης απαντάται  σε 11 Παξινούς βουλευτές. Σε ορισμένες περιπτώσεις συναντάμε τα ίδια επώνυμα ως συνωνυμίες ή σε κλώνους παλαιότερων γενεών και όχι ως μέλη μιας συγκεκριμένης οικογένειας.
• Παξοί: 11 βουλευτές (Βελιανίτης)
• Κέρκυρα: 6 βουλευτές (Ζερβός)
• Λευκάδα: 6 βουλευτές (Βαλαωρίτης)

Επαγγέλματα
Το μητρώο βουλευτών της Βουλής των Ελλήνων, καταγράφει τα επαγγέλματα των βουλευτών, μόνο στις όψιμες κοινοβουλευτικές περιόδους. Αλλά και επί Ιονίου Βουλής, σπάνια αναφέρεται το επάγγελμα του βουλευτή ή του γερουσιαστή. Γιαυτό το λόγο δεν υπάρχουν επαληθευμένα στοιχεία προς δημοσίευση.
Όμως, από την εμπειρία που αποκτήθηκε στη διάρκεια της έρευνας, μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε, ότι τα επαγγέλματα που έδωσαν τους περισσότερους βουλευτές, είναι κατά σειρά: δικηγόρος, δημοσιογράφος και γιατρός. Σε μια περίπτωση δηλώθηκε βιομήχανος και σε τρεις περιπτώσεις δηλώθηκε κτηματίας.

Σπουδές
Επί Ιονίου Πολιτείας οι περισσότεροι βουλευτές και γερουσιαστές, είχαν τίτλους σπουδών ξένων (ευρωπαϊκών) Πανεπιστημίων, ενώ το Πανεπιστήμιο της Αθήνας ήταν τελευταίο στις προτιμήσεις τους. Ως τόποι σπουδών, αναφέρονται κυρίως το Παρίσι, το Βερολίνο, η Λειψία, το Λονδίνο η Βιέννη και η Ιταλία, η οποία λόγω γειτνίασης δέχθηκε μεγάλο αριθμό φοιτητών. Η Πάδοβα, η Πίζα, η Φλωρεντία, η Ρώμη, το Μπάρι, η Νάπολη -ίσως και άλλες πόλεις- αναφέρονται ως τόποι σπουδών των βουλευτών.
Σε μία έρευνα που επιμελήθηκε η κα. Αλόη Σιδέρη (ΙΑΕΝ-ΓΓΝΓ, αρ. 21, Αθήνα 1989), γίνεται αναφορά στους Έλληνες φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πίζας για το διάστημα 1806-1861
Στα 55 χρόνια του ερευνητέου χρόνου, καταγράφονται 670 Έλληνες φοιτητές.
Επτάνησα 65.3% του συνόλου των Ελλήνων φοιτητών:
·     -    Κεφαλληνία 203,
·     -    Ζάκυνθος 93,
·     -    Κέρκυρα 88,
·     -    Ιθάκη 28 και
·     -    Λευκάδα 26.

Φύλο
Η ιδιότητα του βουλευτή ήταν πάντα ανδρικό προνόμιο. Από το 1815 μέχρι το 2004, ο Νομός της Κέρκυρας είχε εκλέξει μόνο άνδρες βουλευτές. Το 2004, πρώτη η κα Άντζελα Γκερέκου και το 2015 η κα. Βάκη Φωτεινή, η κα. Ελένη Αυλωνίτου και η κα. Αννέτα Καββαδία, άλλαξαν το κατεστημένο και είναι οι πρώτες γυναίκες βουλευτές της Κέρκυρας.

Ήθος
Η ευγένεια που διακρίνει τους Κερκυραίους γενικώς, βρίσκει εφαρμογή και μέσα στο Κοινοβούλιο. Τόσο στην ιστορία της Ιονίου Βουλής, όσο και στη Βουλή των Ελλήνων, ουδέποτε καταγράφηκε “θερμό επεισόδιο” από Κερκυραίους βουλευτές. Αυτό το συμπέρασμα δείχνει καθαρά ότι οι Κερκυραίοι βουλευτές, διακρίθηκαν και με διαφορά ...ήθους.

Δωρεές
Στη διάρκεια της έρευνας, καταγράφηκε η γενναιοδωρία κάποιων Κερκυραίων βουλευτών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και άλλοι, οι οποίοι λόγω μετριοφροσύνης έμειναν στην αφάνεια. Για να τους τιμήσουμε, αναφέρουμε τον Δονάτο Δημουλίτσα ο οποίος με διαθήκη του το 1937 άφησε την περιουσία του σε φορείς της Κέρκυρας, το Λίνο Κογεβίνα ο οποίος μπήκε στην πολιτική πλούσιος και ανάλωσε την περιουσία του υπέρ της Κέρκυρας και τέλος ο βουλευτής Παξών Παναγιώτης Κάγκας (φαρμακοποιός), ο οποίος δώρησε την περιουσία του στις τέσσερις κοινότητες του νησιού. 

Στη συνέχεια, έγινε παρουσίαση των πέντε (5) Κερκυραίων Πρωθυπουργών, συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου Έλληνα κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια:
Ιωάννης Καποδίστριας: Πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος,
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 11 Φεβρουαρίου 1776.
Γεώργιος Θεοτόκης, Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1844 και διετέλεσε 4 φορές Πρωθυπουργός:
- Από    2 Απριλίου 1899  12 Νοεμβρίου 1901
- Από 14 Ιουνίου 1903  28 Ιουνίου 1903
- Από    6 Δεκεμβρίου 1903  16 Δεκεμβρίου 1904
- Από    8 Δεκεμβρίου 1905  7 Ιουλίου 1909
Σπυρίδων Λάμπρος, ένας άγνωστος στο κοινό Κερκυραίος Πρωθυπουργός, που γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1851. Διετέλεσε Πρωθυπουργός από 27 Σεπτεμβρίου 1916 μέχρι της 21 Απριλίου 1917. Αναφέρουμε ότι ο Σπυρίδων Λάμπρος δεν ήταν αιρετός, αλλά διορίστηκε από τον βασιλιά
Ιωάννης (Τζων) Θεοτόκης, Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1880,
Διετέλεσε υπηρεσιακός Πρωθυπουργός από τις 6 Ιανουαρίου 1950 μέχρι τις 23 Μαρτίου 1950.
 • Γεώργιος Ράλλης, Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1918. Συμπεριλαμβάνεται όμως στην παρούσα έρευνα, επειδή εκλέχθηκε βουλευτής Κέρκυρας στις εκλογές του 1990.
Διετέλεσε Πρωθυπουργός από 9 Μαΐου 1980 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 1981

Τέλος παρουσιάσθηκαν οι Κερκυραίοι Βουλευτές, που αναδείχθηκαν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.
Παρόλο που η Κέρκυρα διαθέτει τρεις βουλευτικές έδρες, εν τούτοις στη Βουλή των Ελλήνων καταλαμβάνει ...έξι έδρανα. Φέτος λοιπόν (2015) εκλέχθηκαν με αλφαβητική σειρά:
Αυλωνίτου Ελένη, Εκλέχθηκε για δεύτερη φορά βουλευτής  στην Β΄Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Βάκη Φωτεινή, Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Κέρκυρας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γκίκας Στέφανος, Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Κέρκυρας με την Νέα Δημοκρατία.
Δένδιας Νικόλαος, Εκλέχθηκε για τέταρτη φορά βουλευτής στην Β’ Αθηνών με την Νέα Δημοκρατία.
Καββαδία Αννέτα, Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής στην Β’ Αθηνών, με τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Σαμοΐλης Στέφανος, Εκλέχθηκε για δεύτερη φορά βουλευτής Κέρκυρας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το δυναμικό των Γερουσιαστών και Βουλευτών της Κέρκυρας, έχει αναρτηθεί στο site: vouleftes-kerkyras.com, όπου αρχικά θα αναρτηθούν τα στοιχεία της έρευνας. Δείτε το video της παρουσίασης στο παρακάτω link:
https://youtu.be/Orb4Ed1Vmd0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου