Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Τα λιαπαδίτικα blogs σε πανεπιστημιακή έρευνα

Το www.liapadesvillage.blogspot.com ευτύχησε να συμπεριληφθεί σε μεγάλη πανεπιστημιακή διατριβή που έγινε στο Πανεπιστήμιο “La Trobe” της Μελβούρνης. Αυτό από μόνο του αποτελεί ιδιαίτερη και ξεχωριστή τιμή, που με περισσή αγάπη και μετριοφροσύνη αποδεχόμαστε.
Ο Έλληνας φοιτητής Διονύσης Μερτύρης, άξιος γόνος της εκεί ελληνικής παροικίας, έκανε τη διδακτορική του διατριβή με ένα ελληνικό θέμα που έχει τίτλο: “Η αιτιατική πληθυντικού των ουσιαστικών και επιθέτων, στους γλωσσικούς ιδιωματισμούς”.
Το Πανεπιστήμιο “La Trobe” της Μελβούρνης
Άντλησε δεδομένα από την ανάρτηση του λιαπαδίτικου ιστολόγιου: “Η γραμματική για τσου παλαιούς”, τα οποία και συμπεριέλαβε στη διδακτορική διατριβή του, αναφέροντας στη βιβλιογραφία του και το σχετικό link.
Λιαπαδίτικες λέξεις, όπως “τσου μπαιδιώνες”, “τσου κοτώνες”, τσου σκύλωνες” “τσου Γιατρώνες” και πολλές άλλες, κάνουν τώρα το γύρο του κόσμου διαδικτυακά, μέσα από το λιαπαδίτικο ιστολόγιο, πάνω στο όχημα της πανεπιστημιακής έρευνας.  
Η διατριβή αυτή με την υπάρχουσα διαθεσιμότητα της γλωσσολογικής και ετυμολογικής επιστήμης, εστιάζει τις τοπικές διαλέκτους σε όλη την ελληνική επικράτεια –αλλά και σε χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου- στις οποίες ρίχνει τα φώτα της δημοσιότητας, μεγεθύνει και ανοίγει τα στενά τοπικά όρια, υψώνει στη νιοστή το εύρος των ψηφιακών ερευνητών και επισκεπτών, αφαιρεί το πέπλο λήθης που τις κάλυπτε και τις προσφέρει αντίδωρο στις ανθρώπινες κοινωνίες.
Έτσι οι παλιές λιαπαδίτικες λέξεις - που τώρα αραιά ακούγονται και στο χωριό- θα συνεχίζουν να υπάρχουν διαθέσιμες για όλους με ...ένα κλικ. Σιγά σιγά, το κλικ θα το μάθουν όλες οι νέες ψηφιακές γενιές του χωριού, που από τώρα το ξέρουν και δείχνουν ώριμες για νέες κατακτήσεις.
Για να διαβάσετε αυτή τη διατριβή -που είναι γραμμένη στα αγγλικά- και να μάθετε ιδιωματισμούς από διάφορες περιοχές, χρησιμοποιείστε το παρακάτω link.
academia.edu: https://latrobe.academia.edu/DionysiosMertyris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου