Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Οι Βουλευτές της Κέρκυρας

Οι Έλληνες Βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, από της συστάσεώς της την 1η Ιανουαρίου του 1822, μέχρι σήμερα, είναι καταχωρημένοι στο Μητρώο Βουλευτών με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Η προσπάθεια να εντοπισθούν
οι Βουλευτές της Κέρκυρας, 
ταξινομημένοι ως προς την εκλογική περιφέρειά τους, δεν έδωσε αποτελέσματα, καθώς δεν είχε γίνει ποτέ τέτοια ταξινόμηση, ενώ το διαθέσιμο ψηφιακό υλικό σε μορφή .pdf είναι υπερβολικά δύσχρηστο. Σύμφωνα με ψηφιακή έρευνα που έκανε πρόσφατα ο ιστορικός ερευνητής Δημήτρης Ρεπούλιος από τους Λιαπάδες Κέρκυρας, η Κέρκυρα έχει προσφέρει στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας ένδοξες σελίδες. Έχοντας στην ιστορία της πέντε Πρωθυπουργούς, ξεχωρίζει δυναμικά, δείχνοντας την πνευματική καλλιέργεια των Κερκυραίων πολιτικών. Οι Κερκυραίοι Βουλευτές και Γερουσιαστές, τόσο στην Ιόνιο Βουλή όσο και στη Βουλή των Ελλήνων, διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στην προσπάθειά τους να φανούν αντάξιοι της ψήφου του κερκυραϊκού λαού, τον οποίο υπηρέτησαν με πίστη στη δικαίωση των προβλημάτων του. 
Ατυχώς, η νεότερη πολιτική ιστορία δεν διδάσκεται σήμερα σε καμία βαθμίδα εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα κυρίως οι νέες γενιές, να αντιμετωπίζουν κενό γνώσης για όσα συνταρακτικά γεγονότα συνέβησαν τους δύο τελευταίους αιώνες στην Κέρκυρα. Η έρευνα για τη “Συμβολή της Κέρκυρας στον Κοινοβουλευτισμό” διήρκεσε ενάμισι χρόνο, από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι σήμερα και κάλυψε 200 χρόνια ιστορίας, από τις 9 Νοεμβρίου 1815 μέχρι σήμερα (2015).
Όλοι σχεδόν οι φορείς της Κέρκυρας και πολλά μεμονωμένα άτομα -κατιόντες συγγενείς βουλευτών- βοήθησαν στη διεξαγωγή της έρευνας καταθέτοντας τη γνώση τους για τα τεκταινόμενα της παλιάς εποχής.
Η έρευνα κάλυψε: 
• το νησί της Κέρκυρας με τις τρεις επαρχίες του (Κέρκυρας, Όρους και Μέσης),
• την επαρχία Παξών, και
• την επαρχία Λευκάδος για τα 69 χρόνια που η Λευκάδα ανήκε διοικητικά στο Νομό Κέρκυρας (1886-1899 και 1909-1945).
Καταγράφηκαν, 202 Βουλευτές και Γερουσιαστές της Κέρκυρας, 33 Βουλευτές από τους Παξούς και 29 Βουλευτές από τη Λευκάδα.
Η έρευνα δεν είχε πολιτικό ή οικονομικό ενδιαφέρον. Έγινε μόνο για διασπορά γνώσης, με ειδική αφιέρωση στις νέες ψηφιακές γενιές.
Για να δείτε αναλυτικά τους Βουλευτές και Γερουσιαστές της Ιονίου Βουλής και της Κέρκυρας μπείτε στο site: www.vouleftes-kerkyras.com

© Δημήτρης Ρεπούλιος, Ιστορικός Ερευνητής, Λιαπάδες, Κέρκυρα, Ελλάδα.


Για να παίξετε το Corfu Quiz πατήστε ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου