|
Ο Άη Θόδωρος, μόνιμος χώρος πανηγυριών |
Από παλιά εγενότανε τση Οδήτριας πανηγύρι στ’ Αρνάτικα, εκεί που είναι τώρα το Γυμνάσιο. Ο κόσμος, μη έχοντας άλλες διασκεδάσες, το περίμενε πως και πως. Άλλο πανηγύρι εγενόντανε και γένεται ακόμη, των Μυροφόρων στον Άη Θόδωρο. Ξεκινάει από την πλατεία του χωριού η λιτανεία με τη μουσική. Μπροστά πάνε τα εκκλησιαστικά λάβαρα, ο παππάς, οι ψάλτες και ο επιτάφιος και ακλουθάει όλο το χωριό. Η λιτανεία των Μυροφόρων το 2013, δεν είχε κόσμο, όπως δείχνει και η παρακάτω φωτογραφία. Όταν εγιορτάζανε οι εκκλησιές μας, το πρωί εκάνανε σπερνά και τα μοιράζανε τσου εκκλησιαζόμενους. Μόλις έβγαινε η εκκλησιά, οι επιτρόποι εγιομίζανε κανίστρες με άρτους και επηγαίνανε σε όλα τα σπίτια του χωριού. Μπροστά επηγαίνανε δύο άτομα με την κανίστρα τσου άρτους, και απίσω τους δύο άλλα άτομα που εμαζώνανε λεφτά, αλλά είχανε και αγγιά για λάδι. Το κάθε σπίτι του χωριού, παίρνοντας τσου άρτους, τσου έδινε λεφτά ή λάδι.
|
Αραιός ο κόσμος. Εναέρια Φωτό: Νίκος Πουλακίδας |
Οι Συλλόγοι του χωριού, που τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια διοργανώνουνε τα πανηγύρια, κάνουνε ένα ακόμη στον Άι Θόδωρο, λίγο πριν ή μετά του Παντροκατόρου. Στο πλαίσιο μιας γενικότερης εισπρακτικής πολιτικής, οι Συλλόγοι αποσύνδεσαν τη θρησκευτική λατρεία από τη διασκέδαση των χωριανών και κάνουνε τα πανηγύρια όποντας έχουνε ανάγκη από λεφτά.
Οι Λιαπαδίτες πηγαίνουνε και στα πανηγύρια των γύρω χωριών, όπως τση Οδήτριας στο Τεμπλόνι, την εννιά Παρασκευή και τσι 11 τ' Αγούστου στην Παλιοκαστρίτσα, τση Παναγίας τσου Γαρδαλάδες, τση Άγιας Μαρίνας στο Μάρμαρο, τση Άγιας Παρασκευής τσου Δουκάδες κ.λπ.
Παλαιότερα, στα πανηγύρια επουλούσανε κοτσώνες χρωματιστές και κουλούρια άγενα. Υπήρχανε πάντα και ψητά αρνιά ή σουβλάκια και
παλιά ο κόσμος αγόραζε το ψητό σε στράτσο χαρτί και καθότανε τσι
λιόριζες και τότρωε ξεμεσκλιστό με τα χέρια.
|
Η λιτανεία των Μυροφόρων |
Αν ο καιρός τα χάλουνε και
δεν επήγαινε κόσμος, τα αρνιά με τσι σούβλες τα γυρίζανε με αγροτικά
αυτοκίνητα και τα πουλούσανε τσι ταβέρνες. Υπήρχε πάντα μουσική που
παλιά έπαιζε μόνο παραδοσιακά κερκυραίικα τραγούδια. Το πιοτό που εξοδευόντανε ήτανε πάντα η μπίρα. Ο κόσμος εχόρευε με την ψυχή του.Τώρα στα πανηγύρια τα κερκυραίικα τραγούδια ακούγονται για λίγο και το ρεπερτόριο είναι από ελαφρύ έως βαρύ λαϊκό.
Στην ψυχαγωγία των χωριανώνες, συμβάλλουν ακόμη και άλλες φολκλορικές εκδηλώσεις, όπως η Βαρκαρόλα στην Παλαιοκαστρίτσα, μπιτς πάρτι στη Γιόφυρα κ.ά. Παλαιότερα έγινε -χωρίς επιτυχία- και γιορτή τση σαρδέλας στη Γιόφυρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου